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FAQ FRANGIBLE DEVICES 
 

As per article 547.2.4 of the FEI Eventing rules, Cross Country obstacles can be provided 
with frangible/deformable technology when such technology has been approved by the 
FEI according to the FEI Standard for the minimum strength of frangible/deformable 
cross-country fences.  

A combination activating a frangible device during the Cross Country test will 
automatically be awarded 11 penalty points where the dimension of the fence is modified.  

Please find below frequently asked questions about the application of the penalties 
related to the activation of frangible devices. 

 

Frequently asked question FEI Eventing Committee’s answer 

Q: If an Athlete was clear on first 
attempt but was not sure and 
represents, breaks a frangible device 
on second attempt. How many 
penalties should be given? 

A: No penalties should be given to the 
combination and no time should be removed 
from the final time. 

Q: If a combination has a refusal and 
breaks a frangible device: 

a. What is the penalty? 

b. Should additional time be added 
as per the Jumping rules (6 
seconds)? 

c. What is the penalty, should the 
combination jump a fence 
element before it has been 
rebuilt and continues in view of 
completing the Cross Country? 

A: 

a. 20 penalties for the refusal will be awarded 
to the combination.  

b. No additional time will be added to the final 
time. The time must be stopped/ deducted 
during the time the obstacle is rebuilt.  

c. The combination should be eliminated. 
(art. 525 Dangerous Riding should apply) 
No activated frangible fence element 
should be jumped if not correctly set up. 
Article 549.4.1 Representing a frangible 
fence after a Disobedience: 
Reattempting an activated frangible fence 
element not correctly restored to its 
original condition will result in elimination. 

Q: Does a Cross Country round with 
one broken frangible device (11 
penalties) still count as an MER? 

A: Yes as long as the Dressage, XC time and 
Jumping obstacle penalties are all within the 
MER parameters. 

Q: Does a Cross Country score of 26 
points (11 frangible device + 15 
missed flag) also count as an MER? 

A:  No, any cross country score on obstacles 
above 19 penalty points cannot be considered 
as a qualifying result for the next level. 


